Banden

Winterbanden

Zomerbanden

Velgen

Klein onderhoud

Groot onderhoud

Webshop

 

Wat gebeurt er als ik niet met de juiste bandenspanning rijd?  

De juiste bandenspanning is van groot belang om veilig en comfortabel in je auto te rijden. Een band presteert alleen maximaal als deze voor voldoende stabiliteit en draagkracht zorgt. De bandenspanning is hierbij van cruciaal belang.
 
Gevolgen van een verkeerde bandenspanning
Een bandenspanning die te laag of juist te hoog is, heeft direct negatieve gevolgen voor de prestaties van je banden. Daarnaast kan het de verkeersveiligheid ernstig beïnvloeden. Rijd je op een te hoge of te lage bandenspanning, dan gebruikt je auto meer brandstof en slijten je banden sneller. Dit betekent dus dat je meer brandstofkosten heeft en dat je banden eerder vervangen moeten worden. De juiste bandenspanning zorgt dus voor:  

Gevolgen onjuiste bandenspanning

 • Een bandenspanning die 25% te laag is verhoogt de rolweerstand met 10%. Hierdoor neemt je brandstofverbruik met circa 2% toe.
 • Een te lage of te hoge bandenspanning zorgt voor minder grip op de weg. Hierdoor heb je een langere remweg en een hogere slipkans.
 • Een te lage of te hoge bandenspanning verhoogt de kans op klapbanden.
 • Door een te lage bandenspanning is je auto minder goed in staat onregelmatigheden in het wegdek op te vangen.
 • Door een te lage of te hoge bandenspanning verslechtert je wegligging. Bij de juiste bandenspanning is het stuurgedrag optimaal.
 • Een te lage of te hoge bandenspanning zorgt voor de verkeerde slijtage van je banden.

 
Controle bandenspanning
Profile Tyrecenter adviseert om de bandenspanning iedere 14 dagen te controleren. Controleer ook de reserveband regelmatig om vervelende verrassingen bij bandenpech te voorkomen. Daarnaast adviseren wij om voor aanvang van lange reizen de bandenspanning te controleren of te laten controleren. Je doet de beste meting als je banden koud zijn. Onder koud verstaan wij dat er ten minste 2 uur niet of heel weinig mee gereden is. Heb je toch al enkele kilometers afgelegd? Vul de band dan met minimaal 0,3 bar extra dan opgegeven staat bij de adviesspanning. Verlaag de bandenspanning nooit als de banden warm zijn. Dit veroorzaakt vaak een bandenspanning die beneden de adviesspanning komt. Per as is het belangrijk dat de bandenspanning op beide banden gelijk is. Vanzelfsprekend moet het ventiel afgesloten worden met een ventieldopje.
 

 • Controleer bij voorkeur als de banden koud zijn. Je banden zijn 'koud' wanneer je niet meer dan 5 kilometer heeft gereden.
 • De juiste bandenspanning voor je banden staat in het instructieboekje van je auto, op een sticker in het portier of de tankklep. 
 • LET OP: De fabrikant kan een afwijkende spanning opgeven voor rijden met volle bepakking; houd daar rekening mee als je bijvoorbeeld op vakantie gaat.
 • Bij de meeste tankstations kun je je bandenspanning controleren en in één moeite door de banden oppompen. Dit is niet altijd gratis, neem dus een muntje van 50 cent mee.
 • Stel de meter van de pomp in op de juiste spanning.
 • Schroef het dopje van het ventiel, sluit het mondstuk van de pomp erop aan en houd deze net zolang aangedrukt totdat de gewenste bandenspanning is bereikt. Meestal hoor je dan een signaal. (Let er op dat u het mondstuk recht houdt op het moment dat u dit erop zet, zeker stalen/lichtmetalen ventielen zijn gevoelig voor breken).
 • Herhaal dit voor de andere banden.
 • Vergeet niet om ook regelmatig je reservewiel te controleren.
 • Je kunt ook thuis je bandenspanning meten met een eenvoudige drukmeter die je op het ventiel aansluit.
 • Voer de controle van je bandenspanning elke maand uit en controleer de banden op beschadigingen.

 

Hoe weet ik welke bandenspanning in mijn banden moet?

Met de bandenspanningstabel controleer je de juiste bandenspanning voor je auto. De bandenspanningstabel is een adviestabel voor spanning op koude banden. Controleer ook de door de autofabrikant opgegeven adviesspanning, dit advies is altijd leidend. Bij gebruik stijgt de temperatuur van jouw banden waardoor de spanning oploopt. Verlaag de spanning van je banden dus nooit als ze nog warm zijn. Bij winterbanden adviseren wij om de waarde in de tabel te verhogen met 0,2 bar.  Vergeet bij de spanningscontrole de spanning van je reservewiel niet. Uiteraard helpt jouw Profile Tyrecenter vestiging je graag bij het op spanning brengen van je banden.

 

Kan ik mijn zomerbanden of winterbanden laten opslaan bij Profile Tyrecenter?  

Wij slaan je zomerbanden of winterbanden graag op in onze depots. Geen probleem! Jouw zomerbanden of winterbanden slaan wij rechtstreeks op bij je Profile Tyrecenter vestiging. Heb je ze nodig, dan hebben we ze meteen bij de hand! Tijdens de opslag zijn je banden uiteraard verzekerd tegen diefstal en brand.

 

Hebben jullie handige tips voor het vervangen van een lekke band?  

Profile Tyrecenter heeft een aantal tips voor het vervangen van een lekke band:

 • Neem onderweg altijd een paar handschoenen mee.
 • Zorg dat er altijd een vuilniszak in je kofferbak ligt. Hier kun je de vieze, lekke band in doen.
 • Ga niet rijden op een band zonder spanning. Dit voorkomt dat je de band kapot rijdt waardoor reparatie onmogelijk wordt.
 • Vervang je een band langs de weg? Zet dan je alarmlichten aan en zorgt dat de auto in de versnelling en op de handrem staat.
 • Plaats ongeveer 30 meter achter de auto een gevarendriehoek en draag bij voorkeur een Profile Car & Tyreservice-veiligheidsvest.
 • Wanneer de bodem te zacht is, kan de krik erin wegzakken. Zorg dus dat er een plankje in je auto ligt.
 • Je kunt je lekke band vervangen door de reserveband. In het instructieboekje van je auto vind je waar deze is opgeslagen in je auto.
 • Als je de moeren niet goed aandraait, loop je het risico dat je remschijven verbuigen tijdens het rijden. Dit veroorzaakt schade aan je ophangingssysteem.
 • Om de moeren gelijkmatig en op de juiste wijze aan te draaien, adviseren wij een dynamometrische moersleutel te gebruiken.
 • Hiermee kun je de kracht bij het aandraaien van de moeren gelijkmatig doseren.
 • Als je niet beschikt over zo’n sleutel, ga dan naar de dichtstbijzijnde Profile Tyrecenter specialist om je banden en velgen te laten controleren.

 

Kan ik na het verwisselen van mijn lekke band gewoon verder rijden?  

Profile Tyrecenter adviseert om niet te hard te rijden nadat je het reservewiel hebt gemonteerd. Het is mogelijk dat de bandenspanning op het reservewiel niet juist is.

Lekke band
Je loopt  het risico wanneer je te hard rijdt nadat je de band hebt verwisseld, dat je geen volledige controle over je auto hebt. Ga met de lekke band naar jouw Profile Tyrecenter vestiging en laat daar de band zo snel mogelijk repareren. Wij inspecteren de kapotte band en zullen deze, indien mogelijk, direct repareren en weer monteren.

 

Wat is de wettelijke minimale profieldiepte van mijn banden?  

De wettelijke minimale profieldiepte van je banden mag niet minder zijn dan 1,6 millimeter. Als je profiel is geslonken tot 2,5 mm adviseert de overheid om de band te verwisselen. Profile Tyrecenter adviseert voor jouw veiligheid om zomerbanden te vervangen zodra er minder dan 3 mm profiel over is. Omdat het profiel van winterbanden extra belangrijk is, adviseren wij om deze te vervangen als ze nog 4 mm profiel over hebben. Zo kun je altijd veilig op weg.
 
Remweg
Het grootste gevaar is de combinatie van versleten banden met gladde en natte wegen. De remweg loopt in deze situaties namelijk snel op en daarnaast ben je met versleten banden extra vatbaar voor het gevaar van aquaplaning.

 

Ik zie cijfers en letters op de zijkant van mijn banden. Wat betekenen die?

Je kunt alles over je banden te weten komen door de informatie op de zijkant te lezen.

Op een band staat bijvoorbeeld de volgende code: 195/65 R 16 91 W


Breedte (bijv. 195)
Het eerste getal staat voor de doorsnede van de band. Deze varieert van 125 mm tot ongeveer 335 mm. Banden worden steeds met stappen van 10 millimeter breder. Bijzondere banden voor nieuwe velg-bandsystemen wijken hier vanaf. Deze beedtematen variëren van 160 mm tot 240 mm.

Hoogte (bijv. 65)
Het tweede getal staat voor de hoogte van de band. Deze wordt weergegeven als percentage van de breedte. Bij de bandenmaat 195/65 R 16 is de hoogte van de band 65% van de breedte. In het voorbeeld is de hoogte dus 65% van 195mm en daarmee 126,75mm.

Bandentype (bijv. R)
De ‘R’ in de bandencode staat voor ‘Radiaal’. Dit vertelt hoe de band is gefabriceerd. Radiaal betekent dat de koorden, die de basis van de band vormen, radiaal door de band lopen.

Velgmaat (bijv. 16)
Het derde getal staat voor de doorsnede van de velg. Deze meten we diagonaal en vanaf de velgrand. Deze wordt in bijna alle gevallen aangegeven in inches. In Europa hebben de meeste personenauto’s een velgmaat die varieert tussen de 10 en 20 inch.

Draagvermogen (bijv. 91)
Het laatste getal, de belastingsindex, geeft aan wat het draagvermogen van de band is. Banden met de code 91 hebben een draagvermogen van 615 kilogram.

Snelheidsindex (bijv. W)
De letter na het draagvermogen geeft de snelheidsindicatie van een band aan. Deze is af te leiden uit de maatvoering. Bij de bandenmaat 195/65 R 16 91 W is het snelheidssymbool een W. De W staat voor een snelheidsindicatie van 270 km per uur. Dit houdt in dat de auto waar deze band op gemonteerd wordt niet harder dan 270 km/u kan rijden. 

Looprichting
Bij banden met een bijzondere profielvorm is op de zijkant vaak nog een term opgenomen die de draairichting van de band aangeeft. Deze term staat dan op de band in combinatie met een pijl die de draairichting aangeeft. Die informatie is van belang bij de montage van de band.

 

Kan ik ook zelf meegebrachte banden laten monteren bij Profile Tyrecenter?

Ja, je kunt ook je eigen meegebrachte banden laten monteren bij onze vestigingen. Je kunt hiervoor eenvoudig een online afspraak maken of telefonisch contact opnemen met je dichtstbijzijnde vestiging. Let op: we rekenen hiervoor wel een extra tarief omdat de banden niet bij ons gekocht zijn. 

 

Ik heb ABS en een ESP systeem, dat is toch ook voldoende?  

Zelfs de modernste en beste uitrusting zoals een ABS en een ESP systeem laten het afweten wanneer de banden niet aan de situatie op de weg zijn aangepast.

 

Wat kosten winterbanden?  

Een overzicht van ons aanbod winterbanden kun je hier bekijken.

 

Er wordt toch voldoende sneeuw geruimd en gestrooid. Dit maakt winterbanden toch overbodig?  

Zelfs wanneer alles optimaal georganiseerd is, kunnen de ruim- en strooidiensten niet overal en op hetzelfde moment aan het werk gaan. Daarom is het altijd veiliger om met winterbanden te rijden.

 

Zijn nieuwe zomerbanden ook veilig genoeg in de winter?  

Zomerbanden zijn ongeacht hun profieldiepte per definitie niet geschikt voor winters weer. Winterbanden bieden dankzij de speciale samenstelling van het rubber ook op een glad en nat wegdek meer grip en verhogen de veiligheid daarmee aanzienlijk.

 

Ik kan mijn zomerbanden nergens kwijt als ik winterbanden laat monteren. Kunnen jullie dat regelen?  

Wij slaan je zomerbanden of winterbanden graag op in onze depots. Geen probleem! Jouw zomerbanden of winterbanden slaan wij rechtstreeks op bij je Profile Tyrecenter vestiging. Heb je ze nodig, dan hebben we ze meteen bij de hand! Tijdens de opslag zijn je banden uiteraard verzekerd tegen diefstal en brand.

 

Hoe weet ik of een velg onder mijn auto past?  

Op basis van het type auto kun je  op onze velgenpagina meteen zien welke velgen onder je auto passen. Natuurlijk is de velgenmaat afhankelijk van de grootte van de banden. Door je bandenmaat in te vullen, kan je de bijpassende lichtmetalen velgen zoeken. Let op; zijn jouw banden anders dan afgeleverd door de fabrikant? Zoek dan altijd op bandenmaat om teleurstellingen te voorkomen.

 

Hoe lees ik mijn velgmaat?  

De perfecte pasvorm van een velg is van groot belang voor zowel het uiterlijk van je auto als de veiligheid.
 
Uitleg van je velgmaat
Het is belangrijk dat je de velgmaat kunt lezen en weet wat deze betekent. Hieronder vind je de uitleg van de velgmaat: 8½Jx17H2 LK100 ET35.

Indicaties op de velg
8½: velgbreedte in inches
J: hoorncode
x: eendelig wiel
17: velgdiameter in inches
H2: dubbele hump
LK100: steekcirkeldiameter in mm (ruimte tussen de boutgaten)
ET35: de ET-waarde is 35 mm.

 

Leuk die lichtmetalen velgen, maar wat zijn nu de voordelen?  

Er zijn genoeg redenen om voor lichtmetalen velgen te kiezen boven stalen velgen (met wieldoppen). We zetten ze graag voor je uiteen.
 
Optische voordelen lichtmetalen velgen
De vormgeving in combinatie met de auto wordt door jouw persoonlijke smaak bepaald. Door de grote variëteit en keuze in maten en stijl geef je je auto een compleet nieuwe look.

Technische voordelen lichtmetalen velgen

 1. Een eerste voordeel is de warmteafvoer. Dikwandige lichtmetalen velgen nemen de warmte, die wordt ontwikkeld door banden en remmen, beter op en voeren deze beter af. Dit gunstige warmtetransport zorgt voor een lagere bedrijfstemperatuur van de banden, het remsysteem en de wiellagers. Dit is gunstig voor de levensduur van deze onderdelen.
 2. Het tweede voordeel is dat er minder onbalans is. Dit komt doordat lichtmetalen velgen een grotere stijfheid hebben dan stalen velgen. Hierdoor zijn ze minder gevoelig voor trillingen en onbalans. Na het gieten worden lichtmetalen velgen bewerkt waardoor de hoogte- en zijdelingse slag maximaal 0,3 mm bedragen. Lichtmetaal is vormvast en minder elastisch dan staal. In combinatie met een lage serieband levert dit betere rijeigenschappen op.
 3. Het derde voordeel van lichtmetalen velgen is dat er minder kans is op corrosie. Uiteraard moet de velg wel een goede oppervlaktebehandeling hebben gehad. Lichtmetalen velgen met een slechte lakbehandeling zijn juist gevoeliger voor corrosie dan stalen velgen en een aangetaste velg kan de hielzitting zodanig poreus maken dat gebruik van tubeless-banden onmogelijk is.
 4. Het vierde en laatste voordeel is een betere maatnauwkeurigheid. Een stalen velg wordt eerst geperst en vervolgens gelast. Een lichtmetalen velg krijgt door middel van afdraaien de juiste afmeting. Hierdoor is de maat van lichtmetalen velgen een stuk nauwkeuriger dan de maat van stalen wielen.

 

Wat valt er exact onder een klein onderhoud en welke werkzaamheden worden uitgevoerd?  

Een klein onderhoud bestaat vaak uit olie vervangen, het controleren van de batterij, remmen en schokdempers en het algehele onderhoud van de auto. Goed en regelmatig onderhoud aan een auto is cruciaal. Hiermee voorkom je onaangename en dure verrassingen op het verkeerde moment. Bij een klein onderhoud controleert een expert van Profile Tyrecenter alle vitale functies zoals banden, uitlaat, batterij, schokdempers en remmen van de auto nauwkeurig. De lampen worden zo nodig bijgesteld, vloeistoffen bijgevuld en we vervangen of verversen de olie en het oliefilter.
 
Klein onderhoud bij Profile Tyrecenter
Afhankelijk van het type en de leeftijd van de auto, de kilometerstand en het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt, adviseren onze specialisten je graag over het juiste onderhoud aan je auto. Mocht blijken dat er onderdelen vervangen moeten worden, dan is Profile Tyrecenter je hiermee graag direct van dienst. Uiteraard ontvang je vooraf altijd een prijsopgave.

Elke onderhoudsbeurt bij Profile Tyrecenter heeft een eigen tarief. Vraag naar de precieze prijs bij jouw dichtstbijzijnde Profile Tyrecenter vestiging.

 

Wat kost een klein onderhoud mij exact?  

Bij Profile Tyrecenter krijg je altijd een offerte op maat. De offerte hangt af van het voertuig, het bouwjaar en het aantal gereden kilometer. Neem voor een offerte op maat altijd eerst contact op met je dichtstbijzijnde vestiging.

 

Wat valt er exact onder een groot onderhoud en welke werkzaamheden worden uitgevoerd?

Bij een groot onderhoud controleert de Profile Tyrecenter specialist nauwkeurig een groot aantal onderdelen onder, in en om de auto en onder de motorkap.

Een groot onderhoud bestaat vaak uit olie vervangen, het controleren van de accu, remmen en schokdempers en het algehele onderhoud van de auto. Goed en regelmatig onderhoud aan je auto is namelijk cruciaal. Hiermee voorkom je onaangename en dure verrassingen op het verkeerde moment. Bij een grote onderhoudsbeurt worden diverse onderdelen in, onder en om de auto en onder de motorkap nauwkeurig gecontroleerd en indien noodzakelijk vervangen.
 
Groot onderhoud bij Profile Tyrecenter
De onderhoudsspecialisten van Profile Tyrecenter zijn met behulp van geavanceerde technische programma’s, apparatuur en opleidingen in staat voor ieder merk en model auto op de juiste kilometerstand, het benodigde onderhoud volgens het onderhoudsboekje uit te voeren. Hierbij gebruiken we alleen producten die voldoen aan alle fabrieksspecificaties. Daarnaast verversen wij de olie en controleren we de accu, remmen en schokdempers. 

Mocht blijken dat er onderdelen vervangen moeten worden, dan is Profile Tyrecenter je hiermee graag direct van dienst. Uiteraard ontvang je vooraf altijd een prijsopgave. Elke onderhoudsbeurt bij Profile Tyrecenter heeft een eigen tarief. Vraag naar de precieze prijs bij jouw dichtstbijzijnde Profile Tyrecenter vestiging.
 
Reparatie
We repareren onderdelen die kapot zijn en vervangen ze als die niet meer gerepareerd kunnen worden. Bij reparatie en vervanging gebruiken we alleen producten die voldoen aan alle fabrieksspecificaties. Mochten de kosten voor het groot onderhoud hoger uitvallen dan afgesproken, dan ontvang je altijd vooraf een prijsopgave. 

 

Wat kost een groot onderhoud mij exact?  

Bij Profile Tyrecenter krijg je altijd een offerte op maat. De offerte hangt af van het voertuig, het bouwjaar en het aantal gereden kilometer. Neem voor een offerte op maat altijd eerst contact op met je dichtstbijzijnde vestiging.

 

Hoe werkt de bestelprocedrue via internet?  

Selecteer product
Selecteer de gewenste bandenmaat en Profile Tyrecenter laat een selectie van banden zien die passen bij deze keuze. Profile Tyrecenter helpt je bij het maken van de juiste bandenkeuze door te voorzien van uitgebreide informatie over de band. Dit begint bij een duidelijke omschrijving van de band inclusief het bijbehorende bandenlabel. Tevens worden de andere eigenschappen toegelicht in de details. Wanneer je de bestelprocedure doorloopt, worden de banden bij de door jouw gekozen vestiging van Profile Tyrecenter afgeleverd. Er worden per band montagekosten doorberekend, die je ook terugziet in je winkelwagenoverzicht. Indien gewenst, vullen wij de banden met stikstof voor slechts een kleine meerkost per band. Stikstof houdt je banden langer op spanning wat beter is voor het brandstofverbruik en het milieu.
 
Plan afspraak
Je kunt je aankoop of onderhoudsbeurt laten uitvoeren bij één van de vestigingen Profile Tyrecenter van jouw keuze. Door middel van het ingeven van je postcode worden de dichtstbijzijnde vestiging getoond. Vervolgens kun je zelf online een afspraak inplannen.

Persoonsgegevens invoeren
Vul in de volgende stap je persoonsgegevens in. Profile Tyrecenter gebruikt deze om je de beste service te verlenen en om je te contatceren als er nog meer informatie nodig is.
 
Controle gegevens
De geselecteerde en ingevulde gegevens kan je in deze stap controleren. Eventueel kan je nog gegevens aanpassen als je bijvoorbeeld toch een andere datum wilt, of een andere vestiging wilt selecteren.
 
Betalen
Wanneer je alles gecontroleerd hebt, kan je overgaan tot betaling je bestelling. Dit gebeurt in een volledig beveiligde en versleutelde omgeving, zodat optimale veiligheid wordt gegarandeerd.
     
Montage
Profile Tyrecenter biedt unieke, op de toekomst gerichte, montagepunten aan. Op de door jou opgegeven datum en tijdstip kan je terecht bij jouw vestiging. De banden liggen al voor je klaar zodat je binnen no-time weer de weg op kan. Onze specialisten helpen je met alle plezier zo snel mogelijk verder.

 

Wanneer is mijn bestelling definitief?  

De bestelling wordt definitief wanneer de betalingsmodule is doorlopen. Dit is stap 5 in het bestelproces. Indien je enkel een afspraak hebt gepland bij een vestiging, is tevens stap 5 definitief. Mocht je een afspraak willen annuleren, dan vragen we je om dit 24 uur op voorhand telefonisch te melden aan de desbetreffende vestiging.

 

Wanneer wordt mijn bestelling geleverd en wat is de garantie?  

Wanneer je een band of velg koopt, plan je direct een afspraak in voor montage. In principe is deze dag de levertijd. Indien het product niet op voorraad is, of niet op tijd geleverd kan worden, dan neemt de desbetreffende vestiging binnen 2 dagen telefonisch contact met je op om een nieuwe afspraak te maken. 
 
Garantie:
Bij de bestelling is de wettelijke garantie van toepassing. Dit betekent dat het product moet doen wat je er in alle redelijkheid van mag verwachten. 
Je kan alles over onze garantie hier terugvinden.

 

Welke betaalmethoden zijn er?  

Er zijn verschillende betaalmogelijkheden bij Profile Tyrecenter.

Creditcard (VISA en Mastercard)
Via creditcard kan je ook je bestelling betalen. Wij bieden de diensten van VISA en MasterCard aan. Je kan je creditcardgegevens via onze beveiligde SSL verbinding veilig invoeren. Uiteraard letten wij er samen met je creditcardorganisatie op dat de afhandeling correct en veilig verloopt. Het bedrag wordt dan verrekend op de afrekening van je creditcard. 

Bancontact (Ogone)
Bij deze betaalmethode kan je meteen tijdens het bestelproces betalen met je bankkaart. Je betaalt dan in de betaalomgeving van je eigen bank. Dit gebeurt online. Bovendien gebeurt dit op basis van de specifieke beveiligingsmethoden van je eigen bank. Als je betaalt via internet kan je ook meteen gebruik maken van Ogone, zonder dat je je hoeft aan te melden via de website van je bank.

 

Hoe kan ik mijn bestelling annuleren?  

Als je online banden of velgen bestelt, kan je je bestelling annuleren binnen de 14 kalenderdagen na je bestelling, zonder betaling van een boete. 

Je kan je bestelling schriftelijk annuleren via een digitaal herroepingsformulier, per e-mail op contactdesk@profile.be, per fax op 03/564.04.12 of per post naar Profile Tyrecenter Belgium, Vosseschijnstraat 11, 2030 Antwerpen. Noodzakelijk is dat je voldoende gegevens aanlevert, zoals bijvoorbeeld het factuurnummer en het bankrekeningnummer, zodat de bestelling kan worden achterhaald en kan worden geannuleerd. Indien je gebruik maakt van je herroepingsrecht, komen (indien van toepassing) alleen de kosten van terugzending voor je rekening.

Indien je een bedrag betaald hebt, zullen we dit bedrag zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 30 dagen na de terugzending of herroeping terugbetalen.

Alles over contact

Terug naar boven