Wat is de wettelijke minimale profieldiepte voor banden?

Een goed bandenprofiel is van levensbelang. Je autobanden zijn namelijk het enige contact met het wegdek. Bij regen beperkt een goed bandenprofiel bijvoorbeeld de kans op aquaplaning. Kijk daarom geregeld (maandelijks) je bandenprofiel (en -spanning) na of laat ze gratis controleren door de Profile specialist. Je bandenprofiel en bandenspanning nakijken kan bij Profile Car & Tyreservice altijd zonder afspraak in al onze vestigingen.

Minimale bandenprofiel zomerbanden en 4-seizoenenbanden

De wettelijke minimale profieldiepte van je banden, zowel bij winterbanden als bij zomerbanden, mag niet minder zijn dan 1,6 millimeter. Met een lager bandenprofiel geraak je sowieso niet door de autokeuring en kan je bovendien een boete bezorgen. Veiligheidshalve raadt Profile Car & Tyreservice je aan om je zomerbanden te vervangen zodra er minder dan 2 mm profieldiepte op je banden rest. De gemiddelde profieldiepte van nieuwe zomerbanden is ongeveer 7,5 mm.

Minimale profieldiepte winterbanden

Bij aankoop van nieuwe winterbanden is de bandenprofieldiepte ongeveer 9 mm. Omdat het profiel van winterbanden bij regen, ijs en sneeuw extra belangrijk is, adviseren onze experts om je winterbanden al vanaf een resterend profiel van 4 mm te vernieuwen. Zo ben je altijd veilig op weg. Onder de 4 mm wordt de winterband eigenlijk een zomerband en verliest hij de unieke eigenschappen die hem als winterband typeren. Controleer dus regelmatig de resterende profieldiepte van je winterbanden. Dit kan je trouwens ook volledig gratis laten doen bij één van onze vestigingen.

De profieldiepte meten – Hoe doe je dat?

Wil je zelf het profiel van je banden meten, zorg dan dat je beschikt over een goede bandenprofielmeter. Meet de profieldiepte altijd in het midden van de band, maar controleer tegelijkertijd ook de profieldiepte aan de binnen- en buitenkanten van de band. Wanneer de autoband scheef is afgesleten, geldt wettelijk immers altijd het gedeelte van de band met de laagste profieldiepte.

Slijtage-indicatoren op banden

De slijtageindicatoren (TWI) zijn een handig hulpmiddel bij het beoordelen van de profieldiepte van je banden. Wanneer de band tot op 1,6 mm is afgesleten (in geval van zomerbanden en 4-seizoenenbanden) worden in de langsgroeven over de hele bandomtrek gelijkmatig verdeelde dwarsstreepjes zichtbaar. Omdat in de winter de rijeigenschappen bij een beperkte profieldiepte merkbaar afnemen, zijn winterbanden ook uitgerust met extra slijtageindicatoren die een resterende profieldiepte van 4 mm aangeven.

Remweg bij versleten banden

Het grootste gevaar zit hem in de combinatie van versleten banden op een nat en glad wegdek. Met versleten banden vergroot je de remafstand op gladde wegen aanzienlijk en ben je bovendien extra vatbaar voor aquaplaning. Zorg er dus altijd voor dat je banden voldoende profieldiepte overhebben. Niet zeker van de profieldiepte van je banden? Kom dan langs bij één van onze vestigingen voor gratis advies.

Versleten autobanden en profieldiepte

Wat als je banden voldoende profieldiepte hebben, maar toch vormen van slijtage vertonen? Kom dan bij ons langs en laat meteen je banden vervangen. Versleten banden zijn namelijk gevaarlijk en de kans op een klapband wordt aanzienlijk groter. Bij versleten banden vermindert de waterafvoer en dus ook de grip op de weg bij natte weersomstandigheden. Slijtage zie je het vaakst bij banden die niet goed zijn uitgelijnd of gebalanceerd. Ook wanneer de banden zes jaar of ouder zijn, met nog voldoende profieldiepte, adviseren wij om ze bij Profile Car & Tyreservice te laten vervangen. Oude banden zijn namelijk gevoeliger aan uitdroging, waardoor de kans op scheurtjes of een klapband flink toeneemt.

Alles over banden

Terug naar boven