4-seizoenenbanden
All season banden in Duitsland, elk jaar komt de vraag weer opnieuw voorbij of we nou winterbanden of ook met andere banden naar Duitsland mogen. Het risico op een boete willen we allemaal het liefst vermijden, en daarom geven wij je het antwoord. In Duitsland gelden strengere regels voor banden dan in Nederland. Zo geeft de Duitse overheid aan dat banden in Duitsland geschikt moeten zijn voor de desbetreffende weersomstandigheden. In de winter moet je dus in Duitsland met winterbanden rijden. Echter, worden all-season banden voorzien van een sneeuwvloksymbool ook gezien als winterbanden. Met dit soort 4-seizoenenbanden mag je dus ook in de winter naar Duitsland.
Het verschil tussen zomerbanden, winterbanden en all-season banden zit in het profiel. Elke band heeft zo zijn eigen unieke kenmerken. Om te beginnen heeft een zomerband doorgaans het minste profiel. Dit is ook logisch, omdat dit type band doorgaans niet veel water af hoeft te voeren. Een zomerband wordt namelijk vaak gebruik op droge wegen. Een 4-seizoenenband daarentegen heeft al een stuk meer profiel. Gemiddeld tussen de 7 en 9 mm. Dit is vergelijkbaar met het profiel van winterbanden. Maar wat is dan het verschil tussen winterbanden en all-season banden? Wederom zit dit in het profiel, ook al hebben ze ongeveer dezelfde profieldiepte. Het verschil tussen de 2 typen banden zit in hoe het profiel in de band verwerkt zit. Bij een winterband staat het profiel haaks op de band waardoor er meer grip geboden kan worden. Bij een all-weather band is het profiel rechter verwerkt in de band.
Hoewel het lijkt alsof er alleen maar voordelen zitten aan het gebruik van 4-seizoenenbanden, zitten er ook nadelen aan verbonden. All-season banden vormen een soort compromis tussen zomer- en winterbanden. Zo zijn ze ze beter bij winterse omstandigheden dan zomerbanden, maar slechter dan winterbanden. Om het makkelijk te maken hebben wij, voor zover ze er zijn, even de nadelen op een rijtje gezet:
All-season banden slijten sneller in de zomer dan zomerbanden. Gemiddeld slijten all-season banden 25% sneller in de zomer.
Zodra de temperaturen hoger dan 20°C komen te liggen, hebben all-season banden een beduidend langere remweg in vergelijking met zomerbanden.
Bij winterse weersomstandigheden zoals sneeuw of veel water, kunnen all-season je niet van dezelfde hoeveelheid grip voorzien als winterbanden.
Afhankelijk van je type all-season band kun je er mee op wintersport. Hoewel, het advies voor wintersportgebieden blijft altijd om winterbanden te gebruiken. Winterbanden bieden namelijk meer grip en daardoor meer veiligheid bij extreme weersomstandigheden als sneeuw en ijs. Ook kunnen winterbanden meer water afvoeren dan all-weather banden. Geen plek om je 4-seizoenenbanden op te slaan? Geen enkel probleem! Bij Profile kun je namelijk je banden veilig en verzekerd opslaan in onze bandenopslag.
Alle nieuwe typen 4-seizoenenbanden zijn goedgekeurd als winterband. Als je een ouder type 4-seizoenenband rijdt, check dan of deze volstaat als winterband in wintersportlanden. Dit kun je zien aan het sneeuwvlok-icoon op de zijkant van de band.
De 4-seizoenenband is een compromis tussen een winterband en een zomerband. Het gebruik van zomerbanden in de zomer en winterbanden in de winter blijft de veiligste manier van autorijden. Een 4-seizoenenband is vooral een aantrekkelijke optie:
- Als je weinig tot niet onder winterse omstandigheden rijdt
- Als je minder dan 15.000 kilometer per jaar rijdt
- Als je een normale rijstijl hebt
- Goede prestaties bij alle weersomstandigheden, maar altijd een compromis tussen zomerbanden en winterbanden
- Geen bandenwissel tussen winterbanden en zomerbanden
- Levensduur gelijk aan zomerbanden en winterbanden
- Vooral geschikt wanneer je weinig rijdt (<15.000 km/jaar)
- Vooral geschikt wanneer je niet in wintersportgebied of bij winters weer rijdt
Voor de volgende bandenmerken hebben wij 4-seizoenenbanden: Michelin, Dunlop, Hankook, Vredestein, Apollo, Goodyear, Bridgestone, Continental, Pirelli, BF Goodrich en Mastersteel.