4-seizoenenbanden
Duitsland heeft strengere regels voor autobanden dan Nederland. De Duitse overheid geeft aan dat banden in Duitsland geschikt moeten zijn voor de actuele weersomstandigheden. Dus in de winter moet je in Duitsland verplicht met winterbanden rijden. Als je all-season banden een sneeuwvloksymbool hebben, dan worden deze ook gezien als winterbanden. Met deze 4-seizoenenbanden mag je dus ook in de winter in Duitsland rijden.
Als op de zijkant van je band de code A/S staat, dan is het een all-season band. Het verschil tussen zomerbanden, winterbanden en all-season banden zit in het profiel. Een zomerband heeft het minste profiel omdat deze band niet veel water hoeft af te voeren. Een 4-seizoenenband heeft al een stuk meer profiel. Gemiddeld tussen de 7 en 9 mm. Dit is vergelijkbaar met het profiel van winterbanden. Bij een winterband staat het profiel haaks op je band zodat je meer grip hebt. En bij een all-weather band is het profiel meer recht verwerkt in de band.
All-season banden hebben veel voordelen, maar zijn er ook enkele nadelen. Een all-season band is namelijk altijd een compromis tussen een zomer- en een winterband. Zo zijn all-season banden beter bij winterse omstandigheden dan zomerbanden, maar weer slechter dan winterbanden. De nadelen op een rij:
- All-season banden slijten in de zomer sneller dan zomerbanden. Gemiddeld slijten all-season banden 25% sneller in de zomer.
- Als het warmer is dan 20°C hebben all-season banden een langere remweg dan zomerbanden.
- Bij winterse weersomstandigheden hebben all-season banden minder grip dan winterbanden.
Als op je all-season band een sneeuwvloksymbool staat, dan wordt deze band in veel landen ook gezien als een winterband. Ons advies is echter om voor wintersportgebieden altijd echte winterbanden te gebruiken. Winterbanden bieden namelijk meer grip bij extreme weersomstandigheden en zijn daardoor een stuk veiliger. Ook kunnen winterbanden beter water afvoeren dan all-season banden. Ga je op wintersport met winterbanden en wil je tijdelijk je 4-seizoenenbanden opslaan? Bij Profile kun je ze je veilig en verzekerd opslaan in onze bandenopslag.
Meer over onze bandenopslagIn Nederland zijn alle nieuwe type 4-seizoenenbanden goedgekeurd om te gebruiken in de winter. Weet je niet zeker of je een nieuw type hebt? Als je op de zijkant van je band het sneeuwvloksymbook ziet staan, dan wordt deze band in veel landen gezien als een winterband. Bekijk in welke landen winterbanden verplicht zijn.
De 4-seizoenenband is een compromis tussen een winterband en een zomerband. Het gebruik van zomerbanden in de zomer en winterbanden in de winter blijft de veiligste manier van autorijden. Een 4-seizoenenband is vooral een aantrekkelijke optie:
- Als je weinig tot niet onder winterse omstandigheden rijdt
- Als je minder dan 15.000 kilometer per jaar rijdt
- Als je een normale rijstijl hebt
Met een all-season band heb je goede prestaties bij alle weersomstandigheden. Maar de band blijft altijd een compromis tussen de eigenschappen van zomerbanden en winterbanden. Dit zijn de belangrijkste voordelen van een all-season band:
- Niet meer twee keer per jaar wisselen tussen winterbanden en zomerbanden.
- All season banden gaan ongeveer even lang mee als zomerbanden en winterbanden.
- All season banden zijn vooral geschikt als je weinig rijdt. Tot 15.000 kilometer per jaar ongeveer.
- Vooral geschikt als je niet naar een wintersportgebied gaat of veel in winters weer rijdt.
Voor de volgende bandenmerken hebben wij 4-seizoenenbanden: Michelin, Dunlop, Hankook, Vredestein, Goodyear, Bridgestone, Continental, Pirelli, BF Goodrich en Mastersteel.