Een bandenspanning die te laag of juist te hoog is, heeft direct negatieve gevolgen voor de prestaties van je banden. Daarnaast kan het de verkeersveiligheid ernstig beïnvloeden. Rijd je op een te hoge of te lage bandenspanning, dan gebruikt je auto meer brandstof en slijten je banden sneller. Dit betekent dus dat je meer brandstofkosten hebt en dat je banden eerder vervangen moeten worden.

Zorg dat je de juiste bandenspanning hebt.

Gevolgen van een verkeerde bandenspanning

De juiste bandenspanning is van groot belang om veilig en comfortabel in je auto te rijden. Een band presteert alleen maximaal als deze voor voldoende stabiliteit en draagkracht zorgt. De bandenspanning is hierbij van cruciaal belang. 

Samenvattend:

  • Een bandenspanning die 25% te laag is verhoogt de rolweerstand met 10%. Hierdoor neemt je brandstofverbruik met circa 2% toe.
  • Een te lage of te hoge bandenspanning zorgt voor minder grip op de weg. Hierdoor heb je een langere remweg en een hogere slipkans.
  • Een te lage of te hoge bandenspanning verhoogt de kans op klapbanden.
  • Door een te lage bandenspanning is je auto minder goed in staat onregelmatigheden in het wegdek op te vangen.
  • Door een te lage of te hoge bandenspanning verslechtert je wegligging. Bij de juiste bandenspanning is het stuurgedrag optimaal.
  • Een te lage of te hoge bandenspanning zorgt voor de verkeerde slijtage van je banden.

gevolgen onjuiste bandenspanning

Controle bandenspanning

Profile Tyrecenter adviseert om de bandenspanning iedere 14 dagen te controleren. Controleer ook de reserveband regelmatig om vervelende verrassingen bij bandenpech te voorkomen. Daarnaast adviseren wij om voor aanvang van lange reizen de bandenspanning te controleren of te laten controleren. Je doet de beste meting als je banden koud zijn. Onder koud verstaan wij dat er ten minste 2 uur niet of heel weinig mee gereden is. Heb je toch al enkele kilometers afgelegd? Vul de band dan met minimaal 0,3 bar extra dan opgegeven staat bij de adviesspanning. Verlaag de bandenspanning nooit als de banden warm zijn. Dit veroorzaakt vaak een bandenspanning die beneden de adviesspanning komt. Per as is het belangrijk dat de bandenspanning op beide banden gelijk is. Vanzelfsprekend moet het ventiel afgesloten worden met een ventieldopje.

Bandenspanning bij winterbanden

Bij winterbanden adviseren wij om de spanning te verhogen met 0,2 bar.  Vergeet bij de spanningscontrole de spanning van je reservewiel niet. Uiteraard helpt jouw Profile Tyrecenter vestiging je graag bij het op spanning brengen van je banden.

Veilig online winkelen met BeCommerce!

Alles over banden

Terug naar boven