Controle bandenspanning

De experts van Profile Car & Tyreservice weten precies welke autoband welke bandenspanning moet hebben.

Wij raden onze klanten ook aan om de bandenspanning iedere 14 dagen te controleren. Vergeet daarbij ook de reserveband niet. Ook voor aanvang van lange reizen is het aangewezen om de bandenspanning te controleren of te laten controleren door onze experts. Dat gebeurt bij voorkeur als je banden koud zijn. Onder koude banden verstaan wij dat er ten minste 2 uur niet of heel weinig mee gereden is. Heb je toch al enkele kilometers afgelegd? Vul de band dan met minimaal 0,3 bar extra dan opgegeven bij de adviesspanning.

Verlaag de bandenspanning nooit als de banden warm zijn! De bandenspanning zakt dan vaak beneden de adviesspanning wanneer de banden zijn afgekoeld. Het is ook belangrijk dat de bandenspanning per as gelijk is op beide banden. Het spreekt voor zich dat je het ventiel telkens afsluit met een ventieldopje.

Niet zeker van de juiste bandenspanning voor je auto? Kom langs bij één van onze vestigingen en wij brengen gratis je banden op de juiste spanning!

De juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning zorgt altijd voor veel betere rijprestaties, waardoor je brandstof bespaart en Co2 uitstoot reduceert.

Bovendien is de juiste bandenspanning van groot belang om je veilig en comfortabel in het verkeer te begeven. Een autoband presteert alleen maximaal als hij voor voldoende stabiliteit en draagkracht kan zorgen.

Een te lage of juist te hoge bandenspanning heeft direct negatieve gevolgen voor de prestaties van je autobanden en kan gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer. Dat is zo bij zowel winterbanden, zomerbanden als 4-seizoensbanden. Wanneer je op een te hoge of te lage bandenspanning rijdt, dan gebruikt je auto meer brandstof en slijten je banden sneller. Je betaalt dan meer brandstofkosten en je banden gaan minder lang mee.

De juiste bandenspanning zorgt dus voor:

  • Goede rijprestaties
  • Verkeersveiligheid
  • Minder brandstofkosten
  • Minder slijtage
  • Een bandenspanning die 25% te laag is verhoogt de rolweerstand met 10%. Hierdoor neemt je brandstofverbruik met circa 2% toe.
  • Een te lage of te hoge bandenspanning zorgt voor minder grip op de weg. Hierdoor heb je een langere remweg en een hogere slipkans.
  • Een te lage of te hoge bandenspanning verhoogt de kans op klapbanden.
  • Door een te lage bandenspanning is je auto minder goed in staat onregelmatigheden in het wegdek op te vangen.
  • Door een te lage of te hoge bandenspanning verslechtert je wegligging. Bij de juiste bandenspanning is het stuurgedrag optimaal. Een te lage of te hoge bandenspanning zorgt voor de verkeerde slijtage van je banden.

Bandenspanning bij winterbanden

Bij winterbanden adviseren wij om de spanning met 0,2 bar te verhogen. Vergeet daarbij ook je reservewiel niet. Uiteraard helpt een vestiging van Profile Car & Tyreservice in de buurt je graag bij het op spanning brengen van je banden. De aangewezen bandenspanning kan je vinden in deze bandenspanningstabel.

Bandenspanningssensoren of TPMS

Bandenspanningssensoren of tyre pressure management sensors zijn sensoren in de band die sinds 2014 in elke nieuwe wagen standaard aanwezig zijn. Meer informatie over bandenspanningssensoren of TPMS vind je hier.

 

Alles over banden

Terug naar boven