Voordelen van het balanceren van autobanden

 • Voorkomt extra slijtage
 • Wegcontact van je auto is beter
 • Geen trillen van stuur
 • Beter rijcomfort

Signalen dat je je wielen moet balanceren

 • Langzaam heen en weer bewegend stuur bij lage snelheden (40 tot 70 km/uur).
 • Trillend stuur of andere delen in het interieur bij hogere snelheden (100 tot 140 km/uur)

Een afspraak plannen om je wielen te balanceren?

Balanceren van banden en wielen

Wat is balanceren?

Balanceren zorgt ervoor dat de wielen over de hele omtrek even zwaar zijn, zodat de auto bij een wat hogere snelheid niet gaat bonken. Om de velgen te balanceren, heeft Profile Tyrecenter de meest moderne elektronische apparatuur en kennis in huis. De monteur kan aan de hand van zijn display zien hoeveel en waar hij gewichten zal moeten plaatsen om de velgen in harmonieus evenwicht terug te krijgen. Bij een goed gebalanceerde velg is je wegcontact beter. Dit bevordert de veiligheid en het rijcomfort van je wagen. Goed gebalanceerd betekent ook een besparing in kosten, omdat extra slijtage wordt voorkomen.

Wanneer moet je je wielen balanceren?

Banden worden bij Profile Tyrecenter altijd gebalanceerd als ze voor de eerste keer op de velg worden gemonteerd. We balanceren ook als de wielen na reparatie opnieuw worden aangebracht. De balans van de banden moet je meteen controleren wanneer de eerste tekenen van trillingen zich voordoen. Wij adviseren om de balans van je auto de laten controleren bij de als je een van onderstaande problemen ervaart. Als je dan nog langer doorrijdt zal de onbalans erger worden. Dit komt je rijcomfort en de veiligheid niet ten goede.

Voorkomende problemen

 • Langzaam heen en weer bewegend stuur bij lage snelheden (40 tot 70 km/uur)
  De band kan hierbij ovaal zijn. Dit is meestal niet meer te corrigeren met een balanceerapparaat. Aangeraden wordt om de band te laten behandelen met een tire trimmer (egaliseerapparaat) of te vervangen door een nieuwe band. 
 • Trillend stuur of andere delen in het interieur bij hogere snelheden (100 tot 140 km/uur)
  Dit duidt op een onbalans en kan meestal worden opgelost met balanceren. Afhankelijk van de grootte van de onbalans kunnen er klachten optreden van licht trillen tot hard schudden.

Balanceren vs. uitlijnen

Onterecht worden de handelingen balanceren en uitlijnen door elkaar gebruikt. Als je stuur bij een bepaalde snelheid gaat trillen, moeten je velgen waarschijnlijk gebalanceerd worden. Goed gebalanceerde velgen bevorderen het rijcomfort. Profile Tyrecenter beschikt over de kennis en het gereedschap om je velgen een feilloos wegcontact te garanderen.

Alles over banden

Terug naar boven