Tips voor je auto bij winterse omstandigheden

Tips voor je auto bij winterse omstandigheden

Zijn de sloten bevroren?

Ben je thuis? Gebruik dan slotontdooier of een zakje warm water. Niet thuis? Ga dan met je lichaam ongeveer 5 minuten tegen het slot aan staan. TIP: Bewaar slotontdooier nooit in de auto!

Is de handrem bevroren?

Als hij niet losgaat door hem extra aan te trekken, laat dan de motor een minuut of 15 draaien en zet de kachel uit zodat de motor sneller warm wordt. De handremkabel ontdooit dan vanzelf.

Werken de ruitensproeiers niet?

Leg op de sproeierkopjes een zakje warm water. Als het reservoir (door zomervulling) bevroren is, aanvullen met warm water. Na het ontdooien het water vervangen door winterharde vloeistof (ruitensproeier antivries).

Is je portier vastgevroren?

Druk de deur nog meer dicht, dan breekt het ijs tussen de rubbers. Of gebruik een zakje warm water of föhn.

Tip: pas op met een föhn en gebruik zeker geen verfafbrander. Met name ramen die je met een föhn verwarmt kunnen stuk gaan als je hem te dichtbij of te veel op één plek houdt.

Ook geen zin in ruiten krabben?

Er zijn dekens te koop voor over de voorruit. Die zorgen er voor dat zich geen ijs vormt op de ruit. Gebruik geen kranten, als die nat worden en vastvriezen ben je nog veel verder van huis.

Tips auto winterklaar maken

Veel winterse ongemakken zijn eenvoudig te voorkomen door een kleine voorbereiding en goed onderhoud:

  1. Controleer de bandenspanning en profieldiepte van je banden elke maand. Vanzelfsprekend rijd je veiliger met winterbanden. Rijd je toch zomerbanden? Dan is op zomerbanden minimaal 1,6 mm profiel vereist. Ook goed alternatief kan ook de 4-seizoenenband zijn.
  2. Goed zicht is van levensbelang. Controleer daarom je ruitenwissers en laat ze vervangen indien nodig. Controleer ook regelmatig of je nog voldoende ruitenwisservloeistof heeft en gebruik in de herst en winter altijd ruitensproeier antivries
  3. Controleer de verlichting van je auto. Verlichting is juist in de herfst en winter erg belangrijk.
  4. Rubber kan vastvriezen. Dat geldt niet alleen voor ruitenwissers, maar ook voor deurrubbers. Smeer je rubbers daarom in met rubbervet of talkpoeder.
  5. Bevroren sloten ontdooi je met een slotontdooier. Deze bewaar je niet in de auto, maar in je jaszak. Zorg er ook voor dat er een ijskrabber en een spuitbus in je auto liggen. Dit is handig als er sneeuw is gevallen of de ruiten bevroren zijn.
  6. Zorg ervoor dat je koelsysteem over voldoende antivriesmiddel beschikt. Laat het koelsysteem en de ruitensproeier van je auto beveiligen tegen temperaturen van minimaal dertig graden onder nul.
  7. Zet je auto niet op de handrem, maar in een versnelling. De handrem kan vastvriezen.
  8. Zorg dat je accu in een goede staat is, voordat de echte kou invalt. Profile staat voor je klaar met een deskundige accucontrole!
  9. Geef je auto voor de winter een goede schoonmaak/poetsbeurt en onderhoud dit tijdens de winter regelmatig. Strooizout tast je chassis, carrosserie en autobanden aan.
  10. Vergeet nooit het preventieve onderhoud aan je auto. Is je auto aan onderhoud toe, wacht dan nooit te lang dit uit te voeren. Juist in de winter komen gebreken en achterstallig onderhoud sneller aan het licht.

Plan je bandenwissel of onderhoudsbeurt