Rij-zorgeloos-11-BE.png

Rij zorgeloos

Rij Profile

Je merkt het aan het weer: de zomer is in aantocht. Of je je vakantie al gepland hebt of dat je nog bekijkt waar je naartoe wil, Profile helpt je om zorgeloos je vakantiebestemming te bereiken. Met tips om dat vooral ook veilig én betaalbaar te doen.

Profile. Beter. Sneller. Verrassend voordelig.

Rij relaxed

Rij Profile

Goed voorbereid onderweg.

Rij-zorgeloos-3.png

Weg met de caravan? Stel je koplampen goed af.

Als je een caravan hebt, is het misschien overbodig om te zeggen. Maar toch geven we het even mee: controleer of de lampen van je auto goed staan afgesteld als je de caravan hebt aangekoppeld. Want je koplampen schijnen waarschijnlijk ‘hoger’. Niet zo fijn voor je tegenliggers. Lukt het niet om zelf je lampen af te stellen? Rij gerust even bij ons langs.

Rij-zorgeloos-6.png

Breng je banden op de juiste spanning.

Neem je veel bagage mee in de auto? Breng je banden dan op de juiste spanning. Welke spanning jouw auto moet hebben, vind je op een sticker aan de binnenkant van de dorpel of de tankdopklep. Of kijk even in het instructieboekje. Het gaat vooral om de spanning van de achterbanden, omdat die bij veel bagage het zwaarst worden belast.

Dakdragers.png

Daarom zet je je dakkoffer het beste in het midden.

Je dakkoffer op de linker- of rechterkant van je auto zetten lijkt misschien fijner voor het in- en uitladen. Maar het is niet ideaal voor de luchtweerstand. Door de dakkoffer in het midden te plaatsen, is de geleiding van de lucht ideaal. Ook voorkom je dat je auto naar links of rechts wijkt omdat het gewicht dan niet aan een van de zijkanten zit. Daardoor slijten je banden minder snel. En dat scheelt weer brandstofkosten.

Geef je motor genoeg verkoeling bij warm weer.

Het ligt misschien voor de hand nu het warmer wordt, maar controleer regelmatig je koelvloeistof. En niet alleen als je langere afstanden rijdt. Zeker bij kortere ritjes en bijvoorbeeld in de file naar de zee kan je motor flink warm worden. Door je koelvloeistof goed op peil te houden, voorkom je oververhitting.

Rij ontspannen.

Rij Profile.

Zo ben je verzekerd van een rustige rit.

Stop niet teveel spullen in je dakkoffer.

Het lijkt ideaal: veel bagage die niet in je auto past, steek je in je dakkoffer. Maar zorg ervoor dat je er niet meer dan 75 kilo aan spullen in stopt. Het dak van je auto kan namelijk maximaal 100 kilo dragen. De dakkoffer en de dragers wegen natuurlijk ook wel wat. Dus is het het beste om de grotere, lichtere bagage in de dakkoffer te vervoeren.

Fietsendrager.png

Je fietsenrek achter op de auto scheelt brandstofverbruik.

Je eigen fiets mee op vakantie is natuurlijk handig. Want je verplaatst je makkelijk op je vakantiebestemming. Wel moet je er rekening mee houden dat de fietsen en het fietsenrek voor wat extra gewicht en dus voor meer brandstofverbruik zorgen. Om dat wat te beperken, zet je het fietsenrek best achter op de auto in plaats van op het dak. Zo vang je minder wind en rij je net wat zuiniger. Zorg er dan wel voor dat je nummerplaat goed te zien is.

Rijden-in-de-bergen.png

Rijden in de bergen? Voorkom pech.

Rijden in de bergen, het blijft best lastig. Want hoe snel rij je nu het beste in welke versnelling? In België met een lege auto rij je met gemak 70 of 80 per uur in z’n vijf. Maar dat doe je beter niet op de steilere hellingen in Frankrijk en in de bergen in Oostenrijk. Want dan wordt de motor te warm en is de kans groot dat je pech krijgt. Schakel daarom bij klimmen terug naar de vierde of zelfs derde versnelling en draai meer toeren, en rij omlaag in dezelfde versnelling. Je auto remt dan op de motor. Dat spaart de remmen.

Afvinken maar: de Profile Vakantiechecklist

Natuurlijk is het aan te raden je auto, caravan of camper goed te controleren voordat je op vakantie gaat. Om het je makkelijk te maken, vind je alle dingen waar je aan moet denken in onze Vakantiechecklist. Daar staan ook een paar bijzondere regels van verschillende landen in. Bijvoorbeeld dat je in Portugal een geluidssignaal moet geven wanneer je inhaalt en in welke landen milieuzones gelden. En wat je moet doen bij pech onderweg.

Rij voorbereid

Rij Profile

Hou je auto én je hoofd koel.

Rij-zorgeloos-1.png

Laat je airco bijvullen en voorkom reparaties.

Gaat het warm weer worden? Controleer van te voren of je airco optimaal werkt. Zo niet, dan moet je de airco waarschijnlijk laten bijvullen. Als je dat niet doet, kan je airco minder efficiënt werken of er zelfs helemaal mee stoppen. Het koudemiddel is ook een soort smeermiddel voor het hele systeem. Te weinig vloeistof kan dus leiden tot dure reparaties.

Rij-zorgeloos-6.png

Zo geeft je airco koele én frisse lucht

Als je airco stinkt, is dat natuurlijk vervelend. Maar het kan ook gevaarlijk zijn. Want er kunnen vieze schimmels vrijkomen met het risico dat jij die inademt. Maak bij een nare lucht een afspraak voor een airco-reiniging. Onze experten maken tijdens die behandeling het ventilatiesysteem grondig schoon. En geniet jij weer van frisse en koele lucht onderweg.

Rij-zorgeloos-11-BE.png

Dit kan je doen als je motor oververhit raakt

Het kan zomaar gebeuren: de zon schijnt volop, je rijdt in een file naar de zee en je motor raakt oververhit. Wat nu? Schakel terug en geef gas bij om meer toeren te draaien. Wat ook kan helpen, is de airco afzetten, de verwarming (chauffage?) op de hoogste stand en de blower vol op te zetten. Zo kan de motor zijn overtollige warmte kwijt. Is je motor dan nóg te warm? Zoek dan een plekje langs de baan, zet de motor uit en laat hem afkoelen.

Rij zeker

Rij Profile

Goede autobanden rijden veiliger én zuiniger.

Rij-zorgeloos-2.png

Laat je banden wisselen door Profile en bespaar.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het hele jaar door op winterbanden rijden niet voordeliger. Winterbanden zijn gemaakt voor - inderdaad - winterweer. Maar als het warmer wordt, heb je een langere remweg en slijten de winterbanden sneller. Dat is zonde van je banden (en daarmee ook voor je portefeuille), en niet goed voor de grip. Wissel ze daarom op tijd. Dan rij je zuiniger én veiliger.

Rij-zorgeloos-4.png

Je auto laten uitlijnen voorkomt slijtage.

Bij uitlijnen worden de banden van jouw auto precies op de juiste hoek geplaatst. Zo staan ze exact parallel aan elkaar én loodrecht op de grond. Je rijdt dan comfortabeler, veiliger en zuiniger. Want zelfs een afwijking van een paar millimeter kan al flinke bandenslijtage en extra brandstofverbruik geven.

Maar hoe weet je als je banden niet goed zijn uitgelijnd? Dat merk je meteen: je auto stuurt zwaar of juist heel licht, je auto trekt naar één kant, het stuur staat scheef of draait niet vanzelf terug na een bocht. Bij deze ‘symptomen’ is het goed om een afspraak te maken.

Rij gerust

Rij Profile

Zorgeloos onderweg met goede remmen en goed zicht.

Zorgeloos-onderweg.png

Stop binnenkort bij Profile om je remmen te laten checken.

Jouw rijstijl en het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt, hebben grote invloed op de slijtage van de remmen. Omdat slijtage geleidelijk plaatsvindt, is het belangrijk om je remmen regelmatig te controleren. Passeer zeker even bij Profile als je het rempedaal ver kan intrappen of als deze ‘sponzig’ aanvoelt, als de remmen stoterig aanvoelen of als het stuur trilt bij het remmen.

Ruitenwisservloeistof_mooi_weer.png

Goed weer? Gebruik zomer-ruitenwisservloeistof.

Veel mensen denken dat je met goed weer de autoruiten met wintervloeistof kan reinigen. Dat klopt deels. Stof en zandresten die door de regen zijn achtergelaten krijg je er wel mee weg. Maar in het voorjaar en de zomer zijn er meer insecten. Zomervloeistof bevat stoffen waarmee je de insectenresten veel eenvoudiger verwijdert. Heb je nog wintervloeistof in het reservoir? Vul dan na elk gebruik bij met zomervloeistof.

Rij zorgeloos

Rij Profile

Commercieel-baliemedewerker-1.png

Wil je 100% zorgeloos onderweg?

Kom voor het beste advies en de beste service naar Profile.

Maak vandaag nog een afspraak om je auto klaar te maken voor mooi weer.

Maak een afspraak