Winterbanden wisselen

In 30 minuten gewisseld

Winterbanden wisselen – opslag tips

In het najaar kan het weer plotseling omslaan naar regen, kou of sneeuw. Zorg er daarom voor dat je op tijd gaat wisselen naar winterbanden. Bladeren op de weg en heftige regenval zorgen voor gevaarlijke situaties en extra slipgevaar. Ga goed voorbereid op weg en zorg ervoor dat je op tijd wisselt naar winterbanden.

Plan jouw bandenwissel

Hoe kan ik het beste mijn banden/wielen opslaan?

Profile biedt op alle vestigingen bandenopslag aan. Dan heb je daar geen omkijken naar. Kies je er toch voor de autobanden zelf mee te nemen? Let dan op het volgende:

  1. Markeer de positie van de banden op de auto voordat je ze demonteert. Daardoor kun je ze de volgende winter eventueel van voor naar achter zetten om tot een gelijkmatige slijtage te komen.
  2. De wielen en de banden met water schoonmaken en laten drogen om oxidatie te beperken.
  3. Als je de banden op de velg gemonteerd bewaart, controleer dan de aanbevolen spanning.
  4. Bewaar banden die op de velg zijn gemonteerd liggend of hang ze op aan het wiel.
  5. Bewaar ze niet in de buurt van koolwaterstoffen (benzine, olie) of van elektrische apparatuur: die verspreiden ozon wat het rubber aantast.
  6. Tip: Er bestaan in de handel speciale, zogenaamde "velgbomen" waar je de banden/wielen aan kunt ophangen; erg handig en ruimtebesparend !
  7. Bewaar banden/wielen koel, donker en droog.

Nieuwe banden wisselen

Banden vervangen moet wettelijk bij een restprofiel van 1,6 mm. Echter raden wij aan niet tot dit moment te wachten met wisselen. Bij een zomerband heb je voldoende grip bij 2 millimeter of meer. Bij winterbanden geven fabrikanten aan dat de band zijn werking al verliest bij minder dan 4 millimeter. Wanneer je huidige winter- of zomerbanden voldoende profiel hebben, is alleen een wissel voor het juiste seizoen voldoende.

Een winterband verhoogt de rijveiligheid bij temperaturen beneden de 7 graden. Houd er rekening mee dat het ’s middags soms warmer is, je ’s ochtends of ’s avonds al wel met lagere temperaturen te maken hebt.

Hoe meet je het bandenprofiel op?

Wil je weten hoe het is gesteld met de profieldiepte van jouw banden? Met de zogeheten TWI indicatoren (Tread Wear Indicator) kun je dit zien. De TWI indicatoren staan op de zijkant van de band. In de groef zijn meetpunten aangebracht met de hoogte van 1,6 mm en op een winterband ook van 4 mm. Is het profiel net zo ver afgesleten als de hoogte van het meetpunt? Vervang dan de band.

Een andere manier om je profiel op te meten is door middel van een profielmeter. Deze steek je in de groef van de band. Uiteraard kun je ook altijd langs een vestiging van Profile komen om een gratis check op uw banden uit te laten voeren. Dan controleren we gelijk de bandenspanning. Een goede bandenspanning zorgt onder meer voor een betere wegligging. Lees hier meer over winterbanden.

Plan jouw bandenwissel