Vind hier je velgen

Lichtmetalen velgen voor ieder wat wils

Lichtmetalen velgen zijn één van de populairste accessoires voor de auto. Met mooie aluminium velgen krijgt je auto persoonlijke uitstraling.

Voordelen van lichtmetalen velgen

 • Pas je wagen aan je persoonlijke voorkeur aan
 • Betere warmteafvoer van de banden
 • Minder gevoelig voor trillingen en onbalans
 • Minder kans op corrosie
 • De maat van lichtmetalen velgen is uiterst nauwkeurig

Lichtmetalen velgen: de droom van iedere band

Lichtmetalen velgen voor je wagen

Lichtmetalen velgen zijn één van de populairste accessoires voor de auto. Met mooie aluminium velgen krijgt je auto een modern of sportief uiterlijk en kan je je onderscheiden van andere automobilisten. De persoonlijke uitstraling van je eigen wagen, nieuw of 6 jaar oud, bestaat uit vier technisch verantwoorde en goed verzorgde lichtmetalen velgen. Niet voor niets voorzien autofabrikanten hun topmodellen van lichtmetalen velgen. Bovendien voegen lichtmetalen velgen meer toe dan enkel het persoonlijke accent. Zo zijn ze in vergelijking met stalen velgen in het algemeen een stuk lichter en voeren lichtmetalen velgen door hun samenstelling en styling vaak de warmte van de banden en het remsysteem beter af.

Voordelen van lichtmetalen velgen

Er zijn genoeg redenen om voor lichtmetalen velgen te kiezen boven stalen velgen (met wieldoppen).

Optische voordelen lichtmetalen velgen

De vormgeving in combinatie met de auto wordt door je persoonlijke smaak bepaald. Door de grote variëteit en keuze in maten en stijl geef je je auto een compleet nieuwe look.

Technische voordelen lichtmetalen velgen

Lichtmetalen velgen doen meer voor je auto dan enkel het toevoegen van een persoonlijk accent, de technische voordelen zijn minstens even interessant. We sommen ze voor je op:

Een eerste voordeel is de warmteafvoer. Dikwandige lichtmetalen velgen nemen de warmte, die wordt ontwikkeld door banden en remmen, beter op en voeren deze beter af. Dit gunstige warmtetransport zorgt voor een lagere bedrijfstemperatuur van de banden, het remsysteem en de wiellagers. Dit is gunstig voor de levensduur van deze onderdelen.

Het tweede voordeel is dat er minder onbalans is. Dit komt doordat lichtmetalen velgen een grotere stijfheid hebben dan stalen velgen. Hierdoor zijn ze minder gevoelig voor trillingen en onbalans. Na het gieten worden lichtmetalen velgen bewerkt waardoor de hoogte- en zijdelingse slag maximaal 0,3 mm bedragen. Lichtmetaal is vormvast en minder elastisch dan staal. In combinatie met een lage serieband levert dit betere rijeigenschappen op.

Het derde voordeel van lichtmetalen velgen is dat er minder kans is op corrosie. Uiteraard moet de velg wel een goede oppervlaktebehandeling hebben gehad. Lichtmetalen velgen met een slechte lakbehandeling zijn juist gevoeliger voor corrosie dan stalen velgen en een aangetaste velg kan de hielzitting zodanig poreus maken dat gebruik van tubeless-banden onmogelijk is.

Het vierde voordeel is een betere maatnauwkeurigheid. Een stalen velg wordt eerst geperst en vervolgens gelast. Een lichtmetalen velg krijgt door middel van afdraaien de juiste afmeting. Hierdoor is de maat van lichtmetalen velgen een stuk nauwkeuriger dan de maat van stalen wielen.

Geschiedenis van de lichtmetalen velg

Door de technologische vooruitgang in het productieproces van lichtmetalen velgen zijn de problemen van de vroegere velgen inmiddels al lang overwonnen. De aluminium-silicium legering van vandaag combineert een laag gewicht met vloeibaarheid, duurzaamheid en ongevoeligheid voor corrosie. Meer en meer personenwagens in alle segmenten en een groeiend aantal caravans worden nu uitgevoerd met ‘lichtmetaal’. Het gebruik van lichtmetalen velgen heeft geen van de vroegere beperkingen meer en de toepassingsmogelijkheden blijven groeien. De moderne lichtmetalen velg is dus in weinig opzichten te vergelijken met het product van de jaren zestig

 

 • AEZ velgen
 • Alutec velgen
 • Dezent velgen
 • Dotz velgen
 • Enzo velgen
 • Inter Action velgen
 • itWheels velgen
 • Mille Miglia velgen
 • Monaco velgen
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Alles over velgen

Terug naar boven