Winterbanden
Gaat je op autovakantie naar het buitenland? In sommige landen kan het verboden zijn om in de zomer op winterbanden te rijden. Ga dus goed voorbereid op reis. En controleer voordat je in de auto stapt de regels van het land van bestemming en de landen waar je doorheen rijdt.
Het is in Nederland niet verboden om in de zomer op winterbanden te rijden. Je bent trouwens ook niet verplicht om in de winter op winterbanden te rijden. Er is in Nederland geen enkele wetgeving om met specifieke banden te rijden in een bepaald seizoen. De verantwoordelijkheid ligt dus helemaal bij de automobilist. Wij raden je aan om in de zomer op zomerbanden te rijden en in de winter op winterbanden.
De minimale profieldiepte van nieuwe winterbanden is 9 mm. Over het algemeen slijten winterbanden minder snel. Omdat winterbanden te allen tijde voor voldoende veiligheid moeten zorgen, adviseren we bij Profile om winterbanden te vervangen als er nog maar 4 mm profiel op de banden zit. Dit advies hanteren we omdat een winterband bij minder dan 4 mm profieldiepte zijn unieke eigenschappen verliest en dus meer gaat fungeren als een zomerband. Meer weten over de profieldiepte per type band? Lees dan meer op de Profile pagina over bandenprofiel.
Om winterbanden optimaal te laten presteren, is het belangrijk dat de banden de juiste bandenspanning bevatten. De juiste spanning zorgt voor optimale grip. En optimale grip zorgt weer voor meer veiligheid. Wanneer winterbanden niet over de juiste spanning beschikken, kan de band eerder schade oplopen en heeft de band een langere remweg. Daarnaast ontstaat er ook meer wrijving tussen de band en het wegdek, waardoor het verbruik van de auto ook omhoog kan schieten.
De juiste bandenspanning voor winterbanden is normaal gesproken tussen de 2.0 en 4.0 bar. Dit verschilt per merk, type en formaat winterband. Echter, om winterbanden niet te laten beïnvloeden door de schommelingen in temperaturen is het verstandig om altijd +0.2 bar aan te houden.
Als we alle dagen optellen waarop het sneeuwt, vriest en ijzelt, dan komen we op meer dagen uit dan enkele tientallen dagen per jaar. Ook zijn winterbanden niet alleen geschikt tijdens sneeuw, maar ook bij heftige regenval en veel vallende bladeren zorgt het diepere profiel voor beter grip op het wegdek. Mocht je slechts in een korte periode tijdens winterse omstandigheden een eind moeten rijden, dan kun je er eventueel voor kiezen om winterbanden te huren. Dat kan natuurlijk ook bij Profile.
Sneeuw is niet het enige dat telt bij de keuze voor winterbanden. Al vanaf temperaturen onder 7 °C rijd je met winterbanden veiliger.
Dans un nombre croissant de pays européens, les pneus hiver sont obligatoires en hiver. Vous roulez sans pneus hiver dans un pays où l’obligation s’applique ? Vous risquez une amende salée. En Belgique, les pneus hiver ne sont pas obligatoires mais ils sont vivement recommandés lorsque les températures descendent en dessous de 7 °C.
Évitez les accidents en roulant toujours avec des pneus hiver sur route mouillée et froide. Grâce à leur profil spécial et leur composition de caoutchouc, les pneus hiver offrent une meilleure adhérence sur la route et réduisent la distance de freinage. Les pneus hiver sont vivement recommandés lorsque les températures descendent en dessous de 7 °C. Nous vous conseillons dès lors d’opter pour des pneus hiver d’octobre à mars inclus.
- Distance de freinage plus courte et moins de risques d’accident en dessous de 7 °C
- Meilleure tenue de route grâce au caoutchouc plus souple
- Meilleure adhérence grâce aux lamelles du profil
- Plus de sécurité pour vous, vos passagers et les autres usagers de la route
- Vous ménagez vos pneus été, qui durent donc plus longtemps