mobiele-service.jpg

Milieulabel voor truck- en trailerbanden

Veenendaal, 20 juli 2020 - Er komt een extra stap in de richting van duurzaamheid op het gebied van truck -en trailerbanden. Het voornemen bestaat al veel langer, maar er komt nu daadwerkelijk een nieuw milieulabel voor truck- en trailerbanden van de Europese Unie. De EU hoopt dat de milieulabels voor truckbanden 10 miljoen ton emissie per jaar voorkomen. De milieulabels zullen ook Profile-klanten informeren over en overtuigen van het belang van duurzame banden.

Uitstoot makkelijker te bepalen
Momenteel is het voor consumenten niet meteen duidelijk hoeveel uitstoot een band veroorzaakt. Door labels te hangen aan truckbanden wordt dit probleem verholpen. De labels geven informatie over allerlei zaken die de mate van duurzaamheid van de banden bepalen en het voor EU-consumenten makkelijker maken om de duurzame optie te kiezen. Hierdoor wordt uitstoot verminderd én bespaar je geld.

Veel informatie
Het Europees Parlement verplicht dat het label informatie bevat over brandstofzuinigheid, afrollawaai en grip op nat wegdek. Op basis van deze factoren kunnen de banden beoordeeld worden met het label A tot en met G. Dit is vergelijkbaar met het systeem voor huishoudelijke apparaten en woningen. Met een QR-code kan de band geïdentificeerd worden. De uitdaging is het ontwikkelen van een database met alle leverbare banden in de EU.

In de toekomst wordt er mogelijk informatie aan de labels toegevoegd over bijvoorbeeld grip op sneeuw en ijs, kilometerafstand en slijtage (die verantwoordelijk is voor vervuiling door microplastics zoals fijnstof). Voor deze laatste twee is eerst een testmethode nodig.

In 2021 in werking
Het plan voor de labels is al goedgekeurd door het Europees Parlement op 13 mei. Het nieuwe label moet vanaf 1 mei 2021 gebruikt worden. Na 1 mei 2021 mogen banden met het oude label nog wel worden verkocht aan de eindgebruiker, maar niet meer in het handelsverkeer. Er wordt een overgangsfase van een halfjaar overwogen waarin de banden nog wel in het handelsverkeer gebracht mogen worden. Anders bestaat de kans dat er veel banden onverkocht blijven.

Aussi intéressant