Let op!

Uw webbrowser is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Voor jouw veiligheid ondersteunen we deze browser niet meer. Voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken raden wij aan om te browsen via Chrome of Firefox.

Winterbanden Duitsland

Zijn winterbanden verplicht in Duitsland?

Wil je deze wintersport naar Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland? Houd er dan rekening mee dat je verplicht bent om winterbanden onder je auto te hebben zodra er winterse omstandigheden zijn. Hieronder wordt even duidelijk uitgelegd wat nou die winterse omstandigheden zijn en wanneer dit geldt voor jou.

Winterbanden verplicht bij gevaarlijke winterse omstandigheden in Duitsland.

In de wet is vermeld dat winterbanden verplicht zijn tijdens winterse omstandigheden. Hiermee wordt geen vaste periode van het jaar gemeld. Het kan dus zijn dat, door een eventuele verandering in het weer, je compleet verrast wordt. Door de verschillende natuur in Duitsland is het mogelijk dat je ineens te maken krijgt met sneeuw of ijzel. Volgens de Duitse wet zijn de volgende omstandigheden voldoende om een boete uit te delen:

  • Sneeuw
  • Gladheid
  • IJzel
  • Sneeuwmodder
  • Gladheid door ijs- of rijpvorming
winterbanden-duitsland.jpg

Winterbanden voor jouw auto

30 minuten

Ga goed voorbereid op weg en voorkom ongelukken en boetes. Maak een afspraak bij een Profile bij jou in de buurt!

Maak een afspraak

Welke winterbanden in Duitsland verplicht?

Om geen boete te riskeren is het dus verstandig om winterbanden onder je auto te hebben. Er zitten nog bepaalde specificaties aan om te mogen rijden op de wegen van Duitsland met winterse omstandigheden. Dit zijn banden met:

  • M + S banden (Modder of Sneeuw)
  • Winterbanden met sneeuwvloksymbool
  • 4-seizoenenbanden (Kruising van banden die geschikt zijn voor de zomer en de winter)

De minimale profieldiepte voor banden in Duitsland is 1,6 mm. Echter voor winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd omdat beneden de 4 mm de banden niet meer optimaal werken en de band zijn winterse eigenschappen verliest.

Voor een caravan of aanhanger is het niet wettelijk verplicht om winterbanden eronder te hebben. Maar omdat deze vaak met veel gewicht achter je auto hangen raadt Profile je dit wel aan voor josuw veiligheid en de mensen om je heen.

Verplichte winteruitrusting in Duitsland

Het is in Duitsland niet alleen verplicht om met winterbanden of 4-seizoenenbanden te rijden onder winterse omstandigheden maar ook om jouw complete voorzieningen bij te vullen voor vertrek. Tijdens winterse omstandigheden moeten jij en je auto volledig kunnen functioneren. Voor de volgende zaken ben je verantwoordelijk om voor te zorgen:

Gevolgen wanneer u niet op winterbanden in Duitsland rijdt

Indien de gehele winteruitrusting niet voldoet aan de eisen van de wet dan kan dit gevolgen hebben voor de portemonnee. Wel als volgt: Indien je niet rijdt op de wegen van Duitsland tijdens winterse omstandigheden met de verkeerde banden dan kost het je 40,- euro. Indien je door deze keuze een gevaar of hinder veroorzaakt dan zal je dit 80,- euro kosten met een strafpunt.

Voorkom dit dus en bereid je goed voor!