Onze tips bij aquaplaning

Tijdens zeer regenachtige weersomstandigheden ontstaan al snel watersporen op de weg, waardoor de kans op aquaplaning aanzienlijk toeneemt. Wat is aquaplaning? Hoe kan je het voorkomen? En wat als je er toch in belandt? Wij geven je graag advies! 

 

Voorkomen van aquaplaning & handige tips

Om aquaplaning te voorkomen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Check je autobanden: Eén van de belangrijkste zaken ter voorkoming van aquaplaning is een goede set banden met voldoende profieldiepte. Zorg voor een minimale profieldiepte van 3 mm en uiteraard de juiste bandenspanning! Check je bandenprofiel en –spanning dus geregeld (maandelijks is het advies!). Dit geldt voor alle type banden, dus zowel zomerbandenwinterbanden en 4-seizoenbanden
  • Verander je rijgedrag: Pas je rijgedrag aan de weersomstandigheden aan. Verlaag je snelheid en blijf goed opletten door vooruit te kijken, met de voldoende afstand tot je voorligger.
  • Rem tijdig af: Zie je voor je een laag water op het wegdek, rem dan tijdig af (voor je er in terecht komt). Als je snelheid lager is, is de kans groter dat de banden het water af kunnen voeren en grip houden.
  • Blijf kalm: Wanneer je te maken hebt met aquaplaning, maak dan geen snelle stuurbewegingen maar laat de auto rustig verder rollen tot hij weer grip heeft. Met twee handen aan het stuur! 
  • Kijk naar het punt waar je met de auto heen wil. 
  • Stuur niet: Bevind je je in aquaplaning, stuur dan niet. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de auto gaat spinnen.
  • Gebruik je koppeling: Trap de koppeling in om te zorgen dat de wielen niet zomaar gaan rollen of plotseling afremmen. Laat de koppeling weer los als je uit de aquaplaning bent. 
  • En tot slot, leer van wat je hebt meegemaakt! 

Als je een keer fikse aquaplaning hebt gevoeld en ervaren, gebruik die ervaring dan om er de volgende keer nog beter doorheen te komen.

Zijn je autobanden niet meer in goede staat? Koop dan nieuwe autobanden online bij Profile Tyrecenter. Aan de hand van je bandenmaat kun je direct een afspraak inplannen voor montage.

 

Alles over banden

Terug naar boven